L’Ajuntament de Cardona va realitzar un acte per acomiadar els nois que durant els darrers nou mesos han format part de la Brigada Juvenil, un projecte que ha liderat l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona amb el finançament del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), a través de la convocatòria de Treball als Barris.

En el mateix acte, l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, i la directora de l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona, Glòria Domínguez, han presentat el nou projecte per aquest 2020: la Brigada Sènior, un programa que prioritza les persones de més de 45 anys amb l’objectiu de trencar l’atur de llarga durada d’aquest col·lectiu.

Entre els dos programes, l’Ajuntament ha rebut 280.000 euros del SOC per destinar a la contractació de les persones de les dues brigades i a la seva formació.

 

Brigada Juvenil: formació i feina per als joves

El projecte de la Brigada Juvenil ha tancat la seva etapa amb una valoració molt positiva per part de l’Ajuntament i l’Agència. El programa ha permès formar —amb 150 hores de classes teòriques, 8 joves d’entre 16 i 35 anys en matèries com ara el manteniment i la rehabilitació d’habitatges— treballs de fusteria, electricitat, jardineria, fontaneria o energies renovables. D’aquests 8 joves, se’n van acabar contractant 6, que són els que van passar a formar part de la Brigada Juvenil de Cardona, amb un sou de 1.200 euros bruts mensuals.

Durant 9 mesos, tots ells han pogut posar en pràctica els coneixements adquirits a la colònia Arquers, on han participat en la rehabilitació de tres casetes que ben aviat es podran posar a lloguer social. També han realitzat les tasques pròpies d’una brigada municipal fent treballs de jardineria i de manteniment del poble. A banda dels nois de la Brigada Juvenil, el programa també ha permès la contractació d’una persona experta en rehabilitacions, que ha exercit de professor i cap.

 

Brigada Sènior: un pas més contra l’atur de llarga durada

La Brigada Sènior seguirà el mateix plantejament que la Brigada Juvenil, però en aquesta ocasió el focus es posarà en les persones de més de 45 anys, que tindran preferència, amb l’objectiu de trencar l’atur de llarga durada i de permetre que, malgrat l’edat, les persones es puguin formar en noves matèries. Així, es planteja un programa dual que conté una part de formació de 100 hores per a 8 persones (durant el març) amb una contractació final de 6 persones durant 9 mesos, d’abril a desembre, amb un sou de 1.200 euros bruts mensuals. La nova Brigada Sènior continuarà les tasques de rehabilitació a la colònia Arquers i també participarà en tasques de jardineria i manteniment del municipi.

Amb aquest programa, l’Agència de Desenvolupament Local espera donar resposta a la demanda detectada en el seu servei d’ocupació (Servei Connectem) referent a les dificultats de trobar feina que hi ha entre un sector que, moltes vegades, suma un atur de llarga durada amb una formació bàsica.