Aquest dilluns 20 de gener, es va celebrar la III Jornada de productors de tòfona negra i cuiners en xarxa al Solsonès, acció adreçada a cuiners professionals de tot Catalunya. Aquesta acció va néixer gràcies a  la col·laboració entre tres agents del nostre territori, l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona, amb el seu projecte “Producte d’Aquí”, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i Protocat. Aquesta activitat no només  vol donar a conèixer la tòfona negra (tuber melanosporum), també el seu cultiu, les qualitats, la seva recollida amb gossos, el nostres productes agroalimentaris de qualitat, i obrir canals de comercialització directa entre professionals de la restauració i els productors de tòfona.

La jornada va iniciar amb un esmorzar amb “Producte d’Aquí” servit a la “Cuineta d’Aquí” a la mateixa finca on els diferents participants, uns 30, van gaudir de diferents productes agroalimentaris de Solsona, Cardona i el Solsonès. Tot seguit es va iniciar una demostració de recollida de tòfona amb gossos i un taller de qualitat a finca,  a càrrec dels especialistes Juan Martínez de Aragón i d’en Pere Muxí. Tot Seguidament es va realitzar una visita a la Formatgeria del Miracle i  Vinyes del Solsonès, on els participants van conèixer i degustar els productes dels dos projectes ubicats al Santuari del Miracle. Per finalitzar, i com ja és costum, es va celebrar un dinar al Restaurant Mare de la Font, on es va gaudir de diferents propostes a partir de la tòfona negra del nostre territori.

 

Aquesta acció està emmarcada dins de les diferents propostes del Trufforum, Congrés Internacional de la Tòfona on es convoca a experts de prestigi contrastat que es reuniran per reflexionar entorn d’un producte que encara requereix molta pedagogia. La incidència de la globalització i el canvi climàtic en la producció de la tòfona serà l’eix vertebrador de les seves ponències. El programa d’activitats de l’esdeveniment és molt ampli i divers. En destaca el Mercat de la Tòfona, on es podrà comprar Tuber melanosporum d’alta qualitat, els tallers divulgatius de la tòfona a càrrec de reconeguts xefs i el Market Trufforum, amb una selecció d’empreses de productes i experiències relacionades amb la tòfona, i del Campionat de Catalunya de gossos tofonaires.