L’ambient nadalenc es va avançar a Solsona al dissabte 7 de desembre de la mà de l’artesania cent per cent local i d’entitats socials amb la Fira del Tió, que en la cinquena edició ha potenciat les activitats per al públic familiar. El certamen més càndid i solidari de l’any al Solsonès ha mantingut el mercat d’artesania a la plaça Major i les activitats paral·leles entre les places de la Catedral i de Palau.

A la fira s’han pogut veure una quinzena de parades d’artesania, a més de les d’entitats socials, que aquest any s’han redistribuït al carrer de Sant Miquel per deixar més espai per a visitants i venedors. L’elevada afluència del públic familiar l’any passat durant el matí, ha dut a l’organització a incrementar l’oferta d’activitats que s’hi adrecen, totes gratuïtes. De manera que s’ha pogut gaudir de jocs del món gegants, un taller de patinets rollerski, tallers nadalencs i un arbre dels desitjos, a més d’una sessió de contacontes tant per a infants com per als pares.

Incursió del caganer

Una altra novetat va arribar al migdia amb un vermut i una actuació musical a càrrec de Nusduo i, una estona abans, van rebre la visita del Lluquet, el Rovelló i el Satanàs de Lacetània Teatre.

Va ser a l’exposició de tions i pessebres instal·lats al claustre de la catedral que es van ampliar amb caganers de l’Associació d’Amics del Caganer, que van rebre al voltant de 2500 visitants.

Pels volts del migdia, les persones que es van inscriure prèviament, van poder participar també en un taller per elaborar snacks dolços saludables i ecològics per a les festes de Nadal a la botiga Molsa-Toleràncies (info@tolerancies.cat).

A la tarda, va haver una xocolatada popular; una sessió de Musiquemoles;  l’espectacle familiar de Jaume Ibars Que comenci la festa; el lliurament de premis i l’encesa del tradicional arbre de Nadal de la plaça i, per tancar la fira, una actuació de l’Orfeó Nova Solsona, endinsada de ple en la celebració del seu centenari.

Una cita solidària

Durant tota la jornada, el públic va poder participar a la proposta solidària “Alimenta el tió amb il·lusió”, consistent en la recollida de joguines per part de Creu Roja del Solsonès i la Fundació Volem Feina, a una altra de gastronòmica que es titula “Tasta i guanya”, a càrrec de La Menestrala i La Cuineta d’Aquí, i  a un concurs de la UBIC per buscar tions en aparadors. Així mateix, qui va voler va poder comprar bastons i tions a la plaça de Palau, la recaptació dels quals es destina al Rebost Solidari del Solsonès. La venda d’aquests troncs es limita a molt poques unitats, en tant que són elements naturals extrets directament del medi natural i han de tenir un valor perdurable. En aquest sentit, la mostra del claustre de la catedral també va incloure informació divulgativa sobre la funció de la fusta morta als boscos proporcionada pel Grup de Natura del Solsonès.

La Fira del Tió és organitzada per l’Ajuntament de Solsona, a través de l’Agència de Desenvolupament Local, el Consell Comarcal, a través de l’organisme Solsonès Fires, i La Menestrala (Artesans del Solsonès) amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, diverses entitats locals i particulars.